Изложба калиграфије “Слика и реч” Душана Мишића 22.05.2020.

Установа „Култура“ у оквиру манифестације „Ћирилична баштина“организује изложбу калиграфије

СЛИКА И РЕЧ
Аутора ДУШАНА МИШИЋА

ДУШАН МИШИЋ
Рођен је 1994. године у Шапцу. Средњу школу примењених уметности завршио је у Шапцу 2013.године. Дипломирао је фрескопис на Академији Српске православне цркве у Београду 2017. године. Изучавањем средњовековне калиграфије бави се од прве године средње школе. Добитник је једанаест награда за калиграфију, од којих је осам републичких, а три су на међународним такмичењима. Као најзначајније издваја међународном ликовном конкурсу „Мал битолски Монмартр“, где је освојио три године за редом (од 2011. до 2013.) прво место-златну палету у конкуренцији тридесет земаља и осамнаест хиљада радова. Ученик је и наследник у професији највећег српског калиграфа Светозара Пајића Дијака. У новембру 2018. године уписује мастер студијама иконописа на Академији СПЦ за уметност и консервацију.

– – –
…амишићеве илумиране странице нису скривене међу корицама средњовековних рукописа који тек постепено, пажљивим листањем, откривају своје уметничке тајне само привилигованим очима – њихова драгоценост је опипљива и снажна,а молитвено слављење Бога громогласно.
(текст преузет из каталога за изложбу „Слика и реч“, текст писала Александра Кучековић, историчарка уметности)

Душан Мишић је за манифестацију „Ћирилична баштина“ урадио ауторско решење Ћириличне даровнице, награде коју Манифестација додељује за изузетан допринос и нарочите заслуге у очувању и промоцији ћирилице и неговању српског језика и писма. Ове године добитник награде Ћирилична даровница је дневни лист “Политика”.

– – –
Због актуелне ситуације са епидемијом вируса КОВИД-19, да бисмо смањили ризик од групних посета, изложба “Слика и реч” једним делом је изложена у простору галерије Установе “Култура” а делом на отвореном простору испред Галерије како би током дана пролазници могли да уживају у овој помало заборављеној вештини преношења и чувања мудрости.