Изложба графика Драгише Ћосића 19.03.2020.

Драгиша Ћосић

Рођен је 1951. године у Неготину. Студирао је графику на Академији уметности у Новом Саду код професора Халила Тиквеше и Живка Ђака, а постдипломске студије графике у Београду код професора Небојше Радојева. Члан је УЛУС-а (графичка секција), а од 2008. Године и Уменичког удружења Грчке.
Од 1968. године излаже на групним и самосталним изложбама од Слагелсе (Данска) до Атине (Грчка). Његови радови се налазе у музејима и галеријама у разним земљама. Сем графике бави се и сликањем и цртежом.
Од 2000. До 2004. године стварао је у Грчкој, где је написао многе странице дневника, а касније и збирке песама, инспиришући се грчком митологијом, природом и људима.
Излагао на самосталним изложбама преко 60 пута, у земљи и иностранству. Добитник је награда на 16. Октобарском салону у Неготину (1998) и признања „Мирко Петковић“ Крајинског округа, Неготин (2000).

. . .

Акватинта, бакропис, боја! Пред нама су дела надасве чулна, умилна и отворена за доживљавање, која нас воде у свет слика и мисли тако једноставан и сложен у исто време као што је и сам живот, као што су и снови…
(Извод из критике, Маријана Бајић, 1992)