Изложба фотографија „Најлепша земља“ 09.01.2020.

Изложба фотографија „Најлепша земља (Русија)“

Установа „Култура“ у сарадњи са Руским географским друштвом (Русское географическое общество) и Центром Руског географског друштва у Србији представља изложбу фотографија са III Сверуског фотоконкурса:

НАЈЛЕПША ЗЕМЉА

Руско географско друштво ( http://www.rgo.ru. ) је једно од најстарих географских друштава на свету. Основано је указом цара Николаја I 1845. године и увек је имало прворазредни друштвени и национални значај. Данас, у Русији и иностранству Руско географско друштво има више од 20.000 активних чланова. Главна активност Руског географског друштва су експедиције и истраживања, образовање, очување традиције и културе, објављивање књига и рад са младима.

Руско географско друштво са поносом представља изложбу радова финалиста и победника III Сверуског фотоконкурса „Најлепша земља“. На такмичењу 2017. године учестововало је 11 хиљада домаћих и страних фотографа, који су послали око 52 хиљаде фотографија.

Центар Руског географског друштва у Србији званично је почео да ради 16. октобра 2016. године. Регистрација Друштва у Србији представља континуитет новог интензивирања, али и институционализованог формата сарадње географа и свих људи добро воље из Србије и Руске Федерације (http://geografija.org и http://geografija.org/osnivanje.php).

Фотоконкурс Руског географског друштва „Најлепша земља“ је медијски пројекат широких размера посвећен очувању изворне природе Русије и неговању брижљивог односа према животној средини, преко уметничких фотографија. Конкурс је први пут организован 2015. године, а од 2016. одржава се једном годишње. У правилима такмичења нема ограничења у односу на старосну доб или место становања учесника. Главни услов је да фотографије морају бити снимљене на територији Русије.

Фотографије се разматрају у следећим номинацијама: „Народи Русије“, „Свет у нашим рукама“, „Најлепша земља“, „Пејзаж“, „Животиње“, „Птице“, „Макросвет“, „Подводни свет“, „Црно-бела природа“, „Млади фотограф“, „Наслеђе које нестаје“, „Исконска Русија“, „Индустријски пејзаж“ и „Награда – симпатије публике“.

Изложбу приређује Центар Руског географског друштва у Србији (http://geografija.org/)