Предавања: Ћирилица у светлу српског културног наслеђа 25.05.2019.

У оквиру манифестације „Ћирилична баштина“, у галерији Установе „Култура“ биће оджана два предавањана тему ћирилице у светлу културног наслеђа.

18:00 часова
Употреба ћирилице и лепота ћирилских знакова, Драгана Васић, професор српског језика

19:00 часова
Језик и писмо као део идентитетског наслеђа, Дејан Ристић, историчар

ДРАГАНА ВАСИЋ, мастер професор српске књижевности и језика. Дипломирала на Катедри за српску књижевност и језик Филозофског факултета у Новом Саду. Амбасадор је Националног парка Тара, као и члан Савета корисника Националног парка Тара и Планинарског клуба Тара.

ДЕЈАН РИСТИЋ, један од наших најугледнијих историчара, у јавности је препознат као интелектуалац од интергритета, са јасним ставовима о битним питањима наше културе, историје и друштва. Његове речи су одморене, бритке, а својом појавом и стилом подсећа нас на помало заборављене грађанске вредности.
Један је од водећих стручњака у области интегралне заштите и управљања културним наслеђем, истраживања и меморијализације Холокауста, као и културе сећања. Био је управник Народне библиотеке Србије, државни секретар за културу, иницијатор и реализатор бројних пројеката под покровитељством УНЕСКО, национални координатор обележавања стогодишњице Првог светског рата… Утемељио је Национални дан књиге (28. фебруар), Фондацију Народне библиотека Србије, Националну награду у области библиотекарства ,,Јанко Шафарикˮ… Аутор је више десетина научних радова и књига међу којима се посебно истиче научна монографија под насловом ,,Кућа несагоривих речи: Народна библиотека Србије 1838-1941ˮ (објавЉена 2016. године) на основу које су ,,Филмске новостиˮ снимиле документарни филм ,,Сећања из пепелаˮ (2016. године).
(Преузето са портала МедиаСфера)