Манифестација „Ћирилична баштина“ 25.05.2019.

Манифестација „Ћирилична баштина“

Установа „Култура“ по први пут организује манифестацију „Ћирилична баштина“ којом се жели прославити и популаризовати ћирилица као посебан аспект културног идентитета српског народа.

Програм Манифестације почиње отварањем изложбе „Башта ћирилице“ на којој ће ћирилични словни знакови бити представљени као засебна ликовна дела али у модерној примени. Будући да живимо у времену дигиталне технологије и времену у којем доминира латиница као најчешће коришћено писмо у свету, овом изложбом аутора Лазара Димитријевића из Бајине Баште и Немање Драгојловића из Београда желимо да покажемо ћириличне фонтове који се користе у компјутерској обради текста и можда подстакнемо младе дизајнере да се окушају у овој области и тиме допринесу учвршћивању ћириличног писма у глобалној, интернет заједници.

Други дан Манифестације посвећен је предавањима о ћирилици као посебном симболу српског народа, које ће одржати познати историчар и научни радник Дејан Ристић. На исту тему али из потпуно другачијег научног угла говориће Драгана Васић, професор српског језика.

Док је трећи дан, у недељу, програм усмерен на манастир Рачу, као исходиште писмености овог краја. У самом манастиру, након литургије, братство манастира организује пригодну беседу о значају и очувању писане речи. Такође, у сарадњи са Планинарским клубом „Тара“ биће организована шетња „Стазом рачана“ за ученике основних школа са територије општине Бајина Башта.

Манифестацију ће званично отворити предствник Министарства културе и информисања Републике Србије. Исто вече доделићемо и захвалице привредним субјектима који у свом пословању у потпуности користе ћирилично писмо, а додатну драж отварању даће музичке нумере радионице Арт момент из Бајине Баште.

Програм манифестације се одржава на три локације, у ОШ „Свети Сава“ у Бајиној Башти, у Установи „Култура“ и у манастиру Рачи.