О нама

Установа “Култура”

Установа “Култура” почела је са радом 21.маја 2009.године, када је Скупштина Општине Бајина Башта именовала Николу Васиљевића на место вршиоца дужности директора установе.У првих 6 месеци постављени су темељи данашње Установе “Kултурa”.Установљен је лого установе, као и планови програмског и општег рада установе.Установа „Култура“ званично почиње са радом 1.децембра 2009.године када су усвојена прва будџетска средства и запослен технички секретар установе.Крајем 2009. године Установа почиње са организацијом и првих културних активности.Концерт групе Orthodox Celts који је одржан на Божић 2010.године представља почетак озбиљнијег приступа организације културних садржаја.

Од тада па до данас Установа „Култура“ је организовала и спровела неколико десетина културних садржаја, а нису ни занемарљиви радови на санацији и адаптацији простора биоскопа и дома омладине. Проширена је биоскопска сцена, што је допринело организацији комплексних позоришних представа и других сценских наступа. Променом распореда места за седење добијена је функционалнија сала од 174 места. У 2010.години завршена је прва фаза радова на дому омладине. Урађен је нови кров на згради, чиме је и повећан пословни простор Установе. У току је друга фаза радова, а комплетна санација објекта планира се до краја 2012.године, чиме ће се добити: мултифункционална сала за одржавање свих врста културних дешавања, интернет кафе у галеријском делу зграде и нове пословне канцеларије. Данас у установи запослена су 4 радника, тј. Директор Установе, технилки секретар и 2 реализатора културних активности. Основни циљ Установе “Култура” је културна, морална и духовна деконтаминација друштва и подизање квалитета живота младих.

Биоскоп “Влаја”

Након 10 година биоскоп се поново вратио у Бајину Башту. Установа „Култура“ је ремонтовала део опреме и 13.новембра 2010.године приказана је пројекција филма Аватар. Од тада се биоскопске пројекције одржавају у континуитету 2 пута седмично. Биоскоп је по обнови добио и ново име – „Влаја“, по човеку који је у сали биоскопа дочекивао и испраћао многе генерације. Сала биоскопа има 174 места. Данас се у њој поред биоскопских пројекција изводе позоришне представе, књижевне вечери, разне промоције и трибине, као и остале културне активности.